Kruistocht #1 Bierbrouwerij Noarder Dragten - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 21 juli 2017

Kruistocht #1 Bierbrouwerij Noarder Dragten

Mannen, bier drinkers, levensgenieters, vrouwen, mensen, ondernemers, brouwers...
Wanneer je besluit dit artikel te lezen, val je ongetwijfeld onder een van de bovenstaande groepen. Mocht je jezelf in een andere groep willen plaatsen, mag dat... Wil je niet in een hokje gestopt worden? Wie wil dat nou wel? Wat ik wel weet, is dat ik... dat wij... jullie allen nodig hebben?

De essentie van een kruistocht is dat mensen zich er namelijk bij aansluiten. Dat het een grootse onderneming wordt, en samen met jullie ga ik namens Fifty Shades of Men hiermee beginnen!
De Brouwerijen Kruistocht met vandaag #1 Bierbrouwerij Noarder Dragten


Enige weken geleden schreef ik een artikel over de XXL bierproeverij te Steenwijk.
Ik ben hier destijds niet enkel naar toe gegaan om bier te proeven/drinken, of omdat het een leuk lokaal evenement is. Deze zaken spelen uiteraard wel een rol, maar ik ging daar vooral heen vanwege de brouwerijen waar ik nog nooit van had gehoord. Brouwerijen die zelfs uit mijn eigen regio komen!


Dit zijn veelal brouwerijen waarvan normale hardwerkende mensen de motor zijn, mensen die ons niveau van bier drinken willen verhogen. Geen enorme fabrieken waar bier een massaproduct is, maar kleine ondernemers die elke liter bier met veel zorg en liefde brouwen. Mensen die een visie voor ogen hebben, en zich door niets of niemand van hun pad laten brengen...

Ik ben in Juli begonnen met mijn kruistocht, om de bieren in de 3 noordelijke provincies wat meer aandacht te geven. Ik begin bij "Bierbrouwerij Noarder Dragten".
Dit is een brouwerij die hemelsbreed slechts 20 kilometer bij mijn huisadres vandaan is!
En tot Juni 2017, had ik zelf nog nooit van deze brouwerij gehoord.

Shame on me? Dat is wel het eerste wat me te binnen schoot! Alleen toen ik mijn huiswerk ging doen, kwam ik tot de schokkende conclusie dat ik niet de enige ben!
Ik kwam lokaal gezien, heel erg veel mensen tegen die nog nooit van deze prachtige brouwerij hadden gehoord.
Hoe kan dat, vroeg ik mij af? Hoe kan het dat in deze tijd van social media en de opkomst van het 'Craft' bier de meeste mensen in en rondom Drachten, nog nooit van deze brouwerij in hun woonplaats hebben gehoord!?
Pas na wat verder doorvragen, gaat er bij sommige mensen een lampje branden.

Met de kruistocht van Fifty Shades of Men gaan we daar verandering in brengen!
Elke brouwerij (die uiteraard eerst door ons vakkundige panel gekeurd wordt) krijgt bij ons een podium waarop ze hun bieren op geheel eigen wijze kunnen promoten!
Wij gaan veel brouwers onder de loep nemen en gaan in op de opkomst van de brouwer, de mensen achter de bieren en uiteraard de bieren zelf!#1 Noarder Dragten

Op 13 Juli jl. heb ik het genoegen gehad, om het brein achter Bierbrouwerij Noarder Dragten en haar bieren te mogen ontmoeten. Het idee was; een klein interview, foto's maken en hup weer verder naar de volgende. Maar hoe meer ik mijzelf verdiep in de wereld van 'Craft' bieren en alle kleine brouwers des te meer besef ik mij dat achter elke brouwerij een verhaal schuil gaat, een verhaal dat veel dieper is dan een paar biertjes brouwen.... De enorme voorliefde voor bieren en de passie voor het brouwen kent geen maat, en de manier waarop deze brouwer te werk gaat en realiseert wat hij wil realiseren heeft een veel diepere betekenis.De brouwer

In 2012 zag Bierbrouwerij Noarder Dragten het levenslicht, met als aanstichter van deze lokale brouwerij in Drachten; Johan de Jong. Een man met een enorme voorliefde voor 'craft' bieren.
Johan bouwde zelf zijn eigen kleine brouwerij in de schuur achter zijn woning, hoe dit realiteit is geworden; daar heeft zijn vrouw nog wel eens spijt van wist hij mij te vertellen...

Johan begon in zijn jeugd al met het brouwen van bier, op zijn 17e brouwde hij namelijk al zijn eerste bier. Nu hij daar met enige weemoed aan terug denkt beseft hij zich dat het destijds simpelweg 'bocht' was wat er de ketel uit kwam, maar de basis voor een passie was gelegd!
Veel meer is het destijds niet geworden, het leven ontwikkelde zich redelijk zoals het leven van jou en mij zich ook ontwikkeld. Huisje, boompje, beestje, vaste baan de hele mikmak. Hij begon zijn eigen timmerbedrijf, en wist daarmee zijn sporen te verdienen.Toen het moment van zijn 42e verjaardag aanbrak, kwam hij samen met zijn vrouw tot de conclusie dat hij eigenlijk niet wist wat hij wenste. Een cadeau verzinnen voor de 42 jarige Johan, tsja...
Allicht had hij alles al? Alle kasten en lades gingen open, nieuw bestek misschien? Kussens voor op de bank? Wat tuingereedschap? En ga zo maar door. Niets wist hem te raken, totdat zijn vrouw dacht. "Goh, laat ik hem gewoon een kant en klaar bierbrouwpakketje geven!"
En zo geschiedde het. Het pakketje werd gebrouwen, het bier werd geboren... maar.... Dit was gewoon een simpel standaard biertje, dat iedereen in zijn keuken kan klaar maken.

Onbedoeld werd dit verjaardagscadeautje het begin van de Noarder Dragten brouwerij.
Johan ging al gauw knutselen, proeven, smaken bedenken, spullen verzamelen en al vrij vlot was de brouwerij in zijn schuur een feit. Van daaruit ging hij op vraag brouwen, uiteraard gericht op de lokale markt, vrienden en familie. Omdat de vlam van zijn passie weer ontwaakt was, besloot hij in 2015 de stap te zetten naar de locatie op de Bolder om daar zijn eigen brouwerij pas echt op poten te zetten. Samen met zijn compagnon Sietse werd de brouwerij ingericht, en gingen ze aan de slag.

Alles op poten zetten is voor een kleine thuisbrouwer niet gemakkelijk. Er komen vele financiële verantwoordelijkheden bij kijken en uiteraard veel regeltjes. Samen met zijn vrienden werd het financiële gedeelte afgehandeld en de ketels gingen aan.Vandaag de dag brouwen ze de volgende bieren:

Drachtster Pale Ale
Drachtster Sinneblond
Drachtster Matzwart
RAL 9010 Wit bier
Jouster Bierke
Kattenkwaad
Vlielands Rooie

De bieren vindt je uiteraard ook op hun site www.bierbrouwerijnoarderdragten.nl/onze-bieren

Hun bieren gaan we verder uitdiepen en uiteraard proeven, hierover komt dan een mooie special!

De Drachtster Pale Ale is hun basis bier en het bier waar de meeste vraag naar is. Dit is een Pale Ale die ze al sinds de geboorte van de brouwerij aan het brouwen zijn; en ik kan u verklappen dat deze werkelijk zalig is! Uiteraard is dit ook de meeste bekende bij de lokale afnemers, bij ongeveer 70 verkooppunten in de regio is deze sowieso verkrijgbaar. Op dit moment zijn alle verkooppunten nog niet op hun site te vinden, dit omdat ze een nieuwe website in ontwikkeling hebben.


Omdat ik weet... dat ik jullie niet zomaar kan afschepen door maar een enkele bier te benoemen. Noem ik Vlielands Rooie Eilander bier nog even, het verhaal achter dit bier is vrij uniek! Ik heb helaas nog niet het genoegen gehad om deze te mogen proeven, dus verdere toelichting blijf ik jullie nog even schuldig. Dit bier is tot stand gekomen uit een samenwerking met Hetty van Westrenen, zij is schrijfster van het boek 'Kookeiland' en woont op Vlieland. Dit bier wordt gebrouwen met de siroop van de Amerikaanse vogelkers, echter word dit bier enkel verkocht op Vlieland. Hoog tijd dat we dus een tripje plannen naar een van onze eigen eilanden!


De vraag die mij dwars bleef zitten om de kruistocht een feit te maken, bleef toch; Waarom kent niemand onze 'eigen' lokale brouwerijen?
De ontwikkelingen op bier gebied gaan op dit moment razendsnel, dit fenomeen is over komen waaien vanuit de VS. Zoals bijna alles tegenwoordig vanuit de VS komt overwaaien. Daar is de 'Craft beer scene' al jaren enorm. In Nederland is dit her en der ook gaande, kijk bijvoorbeeld naar het aantal brouwerijen dat in de randstad uit de grond schiet.
Alleen Amsterdam kent bij het schrijven van dit artikel al 24 brouwerijen. En dan zijn de kleine thuisbrouwers nog niet eens meegeteld.Waarom heeft Bierbrouwerij Noarder Dragten net zoals vele andere, dan zo'n kleine naamsbekendheid in het Noorden van ons kikkerlandje?

Deze brouwerij in Drachten heeft verder relatief weinig in de regio om mee te vergelijken.
Misschien is dat het wel? Of drinkt men hier 'anders' het bier. Ja, dat kan het zijn. Liefst zoveel mogelijk is vaak het motto! Maar kunnen we dit niet veranderen? Ik ben van mening van wel, want er is veel meer dan de bij iedereen bekende pilsmerken. Drachten hoort trots te zijn op haar brouwer!


De brouwer zelf deelde mijn mening. De filosofie van hem is er eentje die best wel eens op iedereen kan gaan overslaan. Namelijk de €15,- per uur regel.
Wanneer je op stap bent, naar een concert, evenement of gewoon simpel geniet op een terrasje van een welverdiende versnapering. Drink je gemiddeld voor €15,-.

Neem nou het bekende evenementen pils, hiervoor betaal je vaak minimaal €2,50 per biertje.
Doordat het pils is en vaak de kwaliteit wel wat te wensen overlaat, drink je met gemak 6/7 biertjes per uur. Dat komt op een bedrag van minimaal €15,-
Wanneer je bijvoorbeeld voor de Drachster Pale Ale gaat zal deze ongeveer €5,- kosten op een evenement of in de horeca. Echter hoef je hiervan geen 6/7 te drinken aangezien het simpelweg lekkerder bier is met een hoger promillage. Hierdoor staat het genotsniveau en het consumeren van het biertje op een totaal ander niveau dan de alom bekende pils. Iedereen kan uitrekenen dat je dan ook op €15,- komt door middel van deze eenvoudige rekensom. De rekensom welk bier je dus zou moeten kiezen, is dan ook erg snel gemaakt.... Toch?

Veel van de noordelijke brouwers werken daarom ook samen, en promoten elkanders bieren.
Toen ik op bezoek was bij Johan kreeg ik ook zomaar een heerlijk biertje van brouwerij 'Kleine Beer' uit Lemmer. Bij festivals en evenementen nemen ze diverse bieren mee van hun brouwerijen en zo proberen op kleine schaal toch hun bieren bekend te maken bij het publiek.


Op dit moment is Bierbrouwerij Noarder Dragten druk bezig met het organiseren van een prachtig evenement in Drachten. Live muziek, diverse brouwers en uiteraard food trucks. Op dit moment moet het festival nog gevormd worden naar wens van de organisatie, maar uiteraard gaat de Fifty Shades of Men crew zijn steentje bijdragen om dit in de regio unieke festival een zeer geslaagde dag te laten worden!

Vlak voordat ik op bezoek ging bij Johan sprak ik een van de brouwers van 'Diggelfjoer'.
Dit is ook een kleine lokale brouwerij en vrij recent ben ik verliefd geworden op hun zalige Tripel.
Maar nog veel belangrijker, ze werken op dit moment aan een prachtige collaboration met Bierbrouwerij Noarder Dragten om een heerlijk Stout te maken!

Over het festival 'Noarder brews&blues Dragten' is stiekem al een beetje promotie gemaakt op Social media, dit kunt u alvast bekijken op onze Facebook pagina en onze Instagram pagina. Meer hierover volgt snel!

Wil je meer weten over Johan de Jong en Bierbrouwerij Noarder Dragten, kijk dan snel op www.bierbrouwerijnoarderdragten.nl


Dit artikel is geschreven door: Bas de Goede / degoedebas88
Met dank aan Johan de Jong voor zijn medewerking.

Alle afbeeldingen zijn eigendom van Fifty Shades of Men en haar samenwerkende partners.
Gebruik van de afbeeldingen is niet toegestaan zonder toestemming van haar rechtmatige eigenaar.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?