Literatuur: Dan Brown, de man achter Robert Langdon - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

woensdag 2 augustus 2017

Literatuur: Dan Brown, de man achter Robert Langdon

Dan Brown? Robert Langdon? Waar gaat dit nu weer over? Nou, in deze special wil ik graag wat extra aandacht genereren voor een andere hobby van me, lezen. Ik ben gek op lezen maar ik gun mezelf te weinig tijd om veel boeken te lezen in een jaar. Op het moment van schrijven ben ik bezig met de eerste uit de Donkere Toren reeks van Stephen King, maar dat is voor een heel andere blog. Met deze blog wil ik jullie meenemen in de boeken van de schrijver Dan Brown, onder andere bekend van De Da Vinci Code. Op 3 oktober verschijnt zijn nieuwe boek, Oorsprong, en daarom is er geen beter moment om eens terug te blikken en alvast een klein beetje vooruit te kijken.


bron: danbrown.com

Wie is Dan Brown?

Dan Brown is geboren op 22 juni 1964. Zijn vader was wiskunde leraar en zijn moeder was erg betrokken bij de kerk. In een interview met CBS This Morning vertelt hij over zijn vrije, religieuze opvoeding en waar leren leuk was. Zijn vader schreef ook schoolboeken en op kerstochtend lagen er geen cadeaus onder de boom maar een enveloppe met een code die hij op moest lossen die weer kon leiden naar een andere code om zo uiteindelijk bij het cadeau uit te komen. Waarom vertel ik dit? Omdat deze aspecten terugkomen in de boeken.


Code’s, religie en ijskoude verhalen

Dan Brown is, zoals in de intro al even genoemd, vooral bekend van het boek ‘De Da Vinci Code’. Hoe zou het zijn als Jezus getrouwd was geweest met Maria Magdalena en kinderen zou hebben, zelfs nog in deze tijd? Deze vraag houdt de geloofsgemeenschap bezig omdat er meerdere geschriften zijn waarin wordt beweerd dat Jezus niet alleen geleefd zou hebben maar daadwerkelijk kinderen op deze aarde gezet zou hebben.

Ondanks dat dit zijn bekendste werk is en op alle boeken die sindsdien zijn uitgebracht staat te prijken “van de auteur van De Da Vinci Code” vond ik persoonlijk dit boek niet zijn beste werk. Het was een prima boek om te lezen hoor, begrijp me niet verkeerd, maar mijn worst to best ziet er iets anders uit. Maar later meer daarover.

Het eerste boek die Dan Brown schreef heet Het Juvenalis Dilemma (Digital Fortress). In dit boek staat de machtige NSA centraal. Door middel van een supercode wordt de NSA gechanteerd en daarom wordt de briljante wiskundige Susan Fletcher erbij gehaald om de NSA, een dienst waarin ze gelooft, te redden. Hier komt dus al een beetje het wiskundige en de codes uit zijn verleden al terug.Het tweede boek die Dan Brown schreef was Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) maar meer daarover in het volgende stuk.

Het derde boek heette ‘De Delta Deceptie’ (Deception Fortress). Een NASA satelliet doet een opzienbarende ontdekking op de Noordpool. Een verhaal die verder rijkt dan NASA en wetenschap, een verhaal over intrige en macht die rijkt tot aan de president aan toe. Een misstap en het is afgelopen. Of zoals de samenvatting van het boek ons vermeld “een onverwachte wending, bewijs is minder rotsvast dan gedacht en een nachtmerrie begint op het ijs…”.Robert Langdon, Mickey Mouse, wetenschap en religie

We hebben nu de boeken behandeld, hoe kort dan ook, waar de schrijver verhalen verteld die geen Robert Langdon bevatten. Echter bij Robert Langdon is het succes allemaal begonnen! Maar de eerste slag is niet altijd raak zullen we maar zeggen. Het tweede boek die Dan Brown schreef heet ‘Het Bernini Mysterie’ (Angels & Demons) en dit is het eerste boek met als hoofdpersoon Robert Langdon.
Nu zul je denken bij Mickey Mouse, huh, wat doet dit er nu weer bij? Eigenlijk is het een eervolle verwijzing naar een karakter die we allemaal kennen en waar Robert Langdon een speciale band mee heeft. Op zijn negende verjaardag heeft hij een horloge gekregen van zijn ouders met daarop, hoe kan het ook anders, Mickey Mouse. Dit horloge draagt hij tot de dag van vandaag nog steeds en wordt eigenlijk elk boek weer genoemd. In de afbeelding hieronder zie je de versie die men gebruikt heeft in de verfilming van tot op heden drie van de boeken met Robert Langdon. Wees gerust, hier vertel ik straks nog wat over. Eerst maar eens beginnen met de boeken.

more_travel_img
bron: photobucket.com

Robert Langdon is een hoogleraar religieuze symboliek aan de Harvard universiteit. In Het Bernini Mysterie wordt Robert Langdon naar CERN in Zwitserland gehaald om een mysterieus symbool op de borst van een vermoorde wetenschapper te identificeren. Al snel wordt duidelijk dat de antwoorden rusten in Rome en het Vaticaan en dat de Illuminatie een sterke invloed heeft op het mysterieuze symbool. Weten versus religie, wetenschap en religie.


Het tweede boek in de Robert Langdon serie, 'De Da Vinci Code', is alweer Dan Brown zijn 4e boek. Dit was het boek die Dan Brown definitief op de kaart zette. Zoals de titel al een beetje doet vermoeden spelen de kunstenwerken van Leonardo Da Vinci een grote rol in het boek. De reis begint met Robert Langdon die een afspraak mist met een curator van het Louvre omdat deze kort voor de afspraak is vermoord voor Da Vinci's meest bekende werk, de Mona Lisa. Langdon is de belangrijkste verdachte maar is natuurlijk onschuldig. Door middel van codes, religie en kunst gaat hij samen met een agente, die in zijn onschuld gelooft, op pad om zijn onschuld daadwerkelijk te bewijzen.


Zes jaar na het verschijnen van De Da Vinci Code bracht Dan Brown zijn 5e boek op de markt. Wederom kreeg Robert Langdon de hoofdrol wat het totaal van de Robert Langdon serie nu op 3 zet. In Het Verloren Symbool krijgt Robert Langdon wederom te maken met verschillende puzzels, codes en de Vrijmetselaars. Na Rome, het Vaticaan en Parijs onveilig gemaakt te hebben speelt dit boek zich af in de Amerikaanse hoofdstad waar een pakketje van Peter Solomon een hoop problemen met zich meebrengt voor Robert Langdon. Samen met Katherine, de zus van Peter Solomon, moet een eeuwenoud geheim worden ontrafelt om het leven van Peter Solomon te redden.Tijd om de focus te leggen op het laatste uitgebrachte boek van Dan Brown, Het 4e boek in de Robert Langdon serie en zijn 6e boek overall, Inferno. Dit boek werd uitgebracht in 2013 en dat is reden te meer om weer toe te zijn aan een nieuw boek, maar daarover straks meer.
Robert Langdon begeeft zich in Florence, Italië, waar hij wakker wordt in een ziekenhuis met een hoofdwond en geheugenverlies. Hij weet nog dat hij op de Harvard universiteit aanwezig was maar dat is het laatste wat hij zich herinnert. Hierna is het een achtbaan vol met symboliek en verwijzingen naar het poëtische Dantes Inferno naar het boek van Dante Alighieri. Deze Dante beschrijft zijn weg door de zeven cirkels van de hel om zijn geliefde Beatrice terug te halen. Door passages, kuntwerken en symbolen moet Robert Langdon opnieuw op de vlucht om een grote ramp te voorkomen die het leven op aarde zoals we dat kennen voorgoed kan veranderen.Oorsprong 2017

Gelukkig, gelukkig in het 2017. Waarom gelukkig? Omdat Dan Brown ons dit jaar opnieuw blij maakt met een nieuwe thriller met in de hoofdrol wederom Robert Langdon. Op 3 oktober zal het boek in de winkels te vinden zijn en reken er maar op dat ik dan in de winkel te vinden zal zijn en het boek per direct zal lezen, binnenstebuiten keren en een spoilervrije review te schrijven voor Fifty Shades of Men.

Omdat het boek nog niet officieel uit is kan ik enkel vertellen wat we weten. Zo weten we dat het boek weer wordt uitgegeven door de uitgeverij Lijtingh-Sijthoff, het boek 500 paginas kent, tegelijkertijd uitkomt met de Engelse versie van het boek, getiteld Origin, en we hebben een kleine samenvatting zoals dat zo mooi heet.

bron: bol.com

Bron: bol.com:
In Oorsprong houdt Robert Langdon zich bezig met de vragen: Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het verhaal speelt zich af in Spanje: Madrid, Barcelona, Bilbao en Sevilla en zit vol moderne kunst, innovatieve technologie, codes, religie, geschiedenis en architectuur. Oorsprong is het nieuwe boek van Dan Brown, de populairste thrillerschrijver ter wereld.

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ik weet niet wat dit met jullie doet maar het maakt mij ontzettend enthousiast om het 5e Robert Langdon boek te gaan lezen. Ik hoop dat jullie het ook zullen lezen en daar wens ik jullie alvast veel plezier bij! Om het jullie iets eenvoudiger te maken hebben we het boek alvast opgezocht bij bol.com en hebben we de links voor jullie beschikbaar gesteld:


Van boek naar film

Uiteraard weten jullie net als ik dat er al ontzettend lang vele boeken vertaald zijn naar het witte doek. Soms is dit uitstekend gedaan (The Shawshank Redemption) en soms is dit een regelrechte flop (Eragon). Voor de boeken van Dan Brown is het, in mijn ogen, een redelijk geslaagd patroon. Het eerste boek die werd verfilmd is, hoe kan het ook anders, De Da Vinci Code. Tom Hanks neemt de rol van Robert Langdon. Een knappe prestatie maar het is niet het boek.

Ook werden de boeken Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) en recentelijk Inferno vertaald naar het witte doek. Over het laatste boek ben ik tot dusver het meest te spreken, ondanks dat er veel zaken waren gewijzigd voor de film. Maar als ik een advies mag geven, ga lekker de boeken lezen want deze geven zoveel meer voldoening dan de film. Het verhaal slurpt je binnen en laat je simpelweg niet meer gaan. Ik heb dit met weinig schrijvers maar Dan Brown weet me telkens weer te boeien en de boeken blijven page-turners.Niet vergeten

Op 3 oktober 2017 verschijnt het nieuwe boek van Dan Brown, Oorsprong, met opnieuw Robert Langdon in de hoofdrol. Op 22 oktober komt Dan Brown naar Amsterdam om een lezing te geven over zijn nieuw boek. Ik ben uiteraard bij deze lezing aanwezig en had de hoop om hier een aantal vragen te kunnen stellen aan de schrijver. Helaas is dit niet mogelijk gezien het korte tijdschema waar men het mee moet doen maar desalniettemin zal een review van het boek snel volgen en ook een special over de ontmoeting met Dan Brown zal hier op de website verschijnen.
Wil je niets missen op het gebied van Dan Brown? Houd dan zeker deze pagina in de gaten!


Dit artikel is geschreven door: Peter van de Velde (cloudstrifenl)

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter

Afbeeldingen zijn eigendom van Fifty Shades of Men en haar partners.

Het gebruik van deze afbeeldingen is niet toegestaan zonder toestemming van de eigenaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?