Peter's HQ: De gevaren van een "Fakenews Taskforce" - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 19 januari 2018

Peter's HQ: De gevaren van een "Fakenews Taskforce"


Het is weer vrijdag dus tijd voor mijn wekelijkse column. Ik had iets anders op de planning staan voor deze week maar ik moet iets van het hart wat me stoort, wat me tegenstaat en wat ik zelfs ontzettend eng en gevaarlijk vind. Op www.peterblogt.nl heb ik een tijdje geleden een artikel geschreven over Kajsa Ollongren (minister van binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties) en dat ik haar de minister van Enge Zaken vind (hier te lezen). In deze Peters HQ wil ik het eens hebben over het gevaar van censuur op het niveau van de Europese Unie.

Joseph Goebbels –Minister van Volksvoorlichting en Propaganda

In de tweede wereldoorlog was er in Duitsland een minister met de naam Joseph Goebbels. Deze minister van Volksvoorlichting en Propaganda was verantwoordelijk voor het filteren van nieuws en alleen wat zijn stamp of approval kreeg werd daadwerkelijk de wereld in gebracht. Op die manier kun je mensen natuurlijk heel erg gemakkelijk beïnvloeden want je toont ze maar een waarheid, het mes snijd aan één kant.

Joseph Goebbels tijdens een toespraak in Berlijn in 1934 (wikipedia)

Waarom ik begin over Joseph Goebbels? Nou, eigenlijk om zijn positie van het beoordelen van nieuws. Ik zal het verder niet hebben over de overige gruwelijkheden waar deze man verantwoordelijk voor is tijdens de tweede wereldoorlog maar dit moest ik uitlichten om het volgende verhaal een beetje kracht bij te zetten.

Nepnieuws, fakenews en “alternative facts”

Terug naar het heden waar we leven in een tijd van het vrije internet. We kunnen nieuws veel sneller tot ons nemen dan ooit tevoren en niet alleen over de gebeurtenissen in de buurt maar over de hele wereld. Wat er ook waar ter wereld gebeurd, 1 minuut later weten we het dankzij een medium zoals Twitter of Facebook. Helaas brengt dit ook een keerzijde met zich mee.

Omdat we op internet alles kunnen raadplegen en plaatsen kunnen we ook onze eigen werkelijkheid creëren. Vroeger, toen het nog redelijk nieuw was, noemde men dit een hoax. Tegenwoordig is het soms wat moelijker in te schatten of iets nu echt of nep nieuws is. Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, noemt het vaak naar verslaggevers. "You are fake news".


Maar het nepnieuws wordt de laatste tijd ingezet om de tegenslagen in de politiek tegen te gaan. De verkiezingen van Trump in Amerika is volgens politici beïnvloed door de Russen (die worden veelvuldig beschuldigd van het verspreiden van nepnieuw) maar ook de Brexit uitslag zou een resultaat zijn van nepnieuws. Wanneer politici zulke dingen gaan roepen, dan begint het eng te worden. Dit blijkt nu ook uit het feit dat Kajsa Ollongren, minister van Enge Zaken hier in Nederland, bezig is met nepnieuws bestrijden. Het enige nadeel, wanneer ze gevraagd wordt om te komen met voorbeelden dan blijft het angstvallig stil. Maar het rijkt nu verder dan ons kikkerlandje. De Europese Unie is namelijk bezig om een soort keurmerk te introduceren om nepnieuws te bestrijden. En wanneer zon keurmerk er zou komen, want dat is nog niet zeker maar behoort tot de mogelijkheden, dan begint er weer een soort Joseph Goebbels idee mij te bekruipen.

EU taskforce for fakenews

De EU-Expertgroep tegen desinformatie, zo heet de taskforce officieel, gaan dus het nepnieuws bestrijden. Het mes snijd dus straks aan een kant. Deze expertgroep heeft als voorzitter de Nederlandse Madeleine de Cock Buning, ook lid van het Nederlandse Commissariaat voor de Media. Daarnaast zitten er academici, journalisten en vertegenwoordigers in deze expertgroep die afkomstig zijn van Google, Facebook en Twitter.


Er is dus straks een groep van 39 personen, waarvan de belangen nogal wazig zijn, die beoordelen welk nieuws als nepnieuws aangeduid dient te worden. Madeleinde de Cock werd door NRC Handelsblad in een interview gevraagd: 

Waar gaat dit naar toe? Een Europees keurmerk voor echt nieuws en nepnieuws?

Het antwoord die ze hierop gaf:

Dit zou een optie zijn. Maar we streven niet naar zoiets als een ministerie van Waarheid. Dat is zeker niet de bedoeling. Onlangs was er een kritisch journalistiek verslag over de Poolse regering die dat vervolgens bestempelde als nepnieuws en de makers een boete oplegde. Dit kant wil je natuurlijk niet op, want dat is misbruik van de term nepnieuws.


Het antwoord Dit zou een optie zijn is waar het mij en vele daadwerkelijke journalistieke websites voornamelijk om gaat. Het is namelijk geen optie. Op het moment dat zon keurmerk actief wordt is objectieve journalistiek dood en gaat de overheid bepalen wat nepnieuws is en dat doet mij toch erg denken aan een ministerie van volksvoorlichting en propaganda.

Eens of oneens? Gelukkig hebben we de comments dus laat het me weten!

Dit artikel is geschreven door: Peter (cloudstrifenl)

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!Speciaal geselecteerd voor jou!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?