Peter's HQ - Vuurwerk! Verbieden? - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 5 januari 2018

Peter's HQ - Vuurwerk! Verbieden?


Peter's HQ, een nieuw column hier op Fifty Shades of Men. In deze column zal ik mijn ongezouten mening geven over van alles en nogwat. Dit kan een stukje maatschappelijk debat zijn, een film die ik even lekker de hemel in wil prijzen of juist af wil branden, een mooie foto die ik gezien heb of gewoon even lekker wil lopen bitchen over het onderwerp dat mij op dat moment bezig houdt. Wellicht NSFW maar who fucking cares, am I right?

Goed, laten we in deze eerste Peter's HQ er direct maar lekker voor gaan. Het is ondertussen alweer een paar dagen 2018 maar toch wil ik nog heel even een belangrijk onderwerp aansnijden. Vuurwerk! Verbieden?


Vuurwerk!

Elk jaar weer hetzelfde gezeik. Eerst gemekker over pepernoten die “te vroeg”  in de winkels liggen, dan “zwarte piet is racisme” om vanaf 6 december te vallen in een modus “prettige kerstdagen moet prettige feestdagen worden” en als klapper op dit mooie theatrale gemekker krijg je nu ook nog eens “vuurwerk moet niet meer mogen voor particulieren”. Vuurwerk, het ooit zo een mooie Nederlandse traditie. En waarom? Nou, “het zorgt voor zoveel overlast” of “mijn dieren hebben er zo’n last van” of “mijn kind kan er niet van slapen” of “ik wil zeuren want ik verveel me in mijn leven”. Nou goed, vuurwerk dus. What to do…

Oud en nieuw

Stel je voor, je zit oudejaarsdag in huis en je hoort helemaal niets. Geen kinderen die buiten spelen en rennen in de enthousiasme van oud en nieuw, geen carbidbussen die afgaan en de geur van bier, oliebollen en erwtensoep. Geen gelach van mensen die een vuurton klaarzetten en op de achtergrond de Top 2000 aan hebben staan. Stel je dat nu eens voor. Nee, echt, laat dit eens goed op je inwerken. Heb je het te pakken?Dit zou namelijk zomaar eens de werkelijkheid kunnen worden in de komende jaren. Er wordt steeds meer geklaagd over vuurwerk, harde knallen, gezelligheid. Eigenlijk moet het gewoon maar verdwijnen voor particulieren.

El doctore

Dat zeggen sommige doktoren tenminste, vuurwerk voor particulieren moet maar verdwijnen. Enkel nog voor mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben, die geleerd hebben voor het afsteken van vuurwerk en het dus op een veilige en gecontroleerde manier kunnen doen. Op zich is daar niet zo gek veel mis mee, wanneer een grote vuurwerkshow gegeven wordt en er staan gigantische potten en er is daadwerkelijk een groot gevaar, dat je hier niet de beste Henk of Annie mee laat spelen. Maar een rotje afsteken? Een wondertol? Moet dat dan ook gebeuren door een professional?


Vuurwerkvrije zones

Maar de gehele dag dat geknal, dat siervuurwerk, dat gegil van de fluitpijltjes. Nee, dat moet maar eens afgelopen zijn. In sommige steden in ons land zijn er tegenwoordig vuurwerkvrije zones. Voor mij als dorpse jongen is dat een nieuw fenomeen, wellicht is het er al een tijdje maar ik hoor het voor het eerst. Binnen zo’n zone mag je geen vuurwerk afsteken. En wat nu als je net naast zo’n zone woont? Moet je dan weer massaal brieven schrijven aan de gemeente want er wordt nu de gehele dag voor je huis vuurwerk wordt afgestoken?

Wat ik er van vind?

Ik vind het gezeur, gezanik en gemekker in en in triest. Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling en kinderen horen daar mee om te kunnen gaan. Zwaar vuurwerk is al verboden en ook daar weer iedereen de hand op te leggen en af te steken en ze steken het al af zodra ze het uit de winkels kunnen halen. De politie kan hier al niet tegen optreden, laat staan tegen een algeheel verbod.
Daar komt bij dat al dit gemekker gaat om ongeveer 3 dagen in het jaar. Alles wat voor die tijd al wordt afgestoken wordt ook met zo’n verbod afgestoken.

Dit gemekker over alles en nogwat geeft alleen maar aan dat we teveel tijd om handen hebben. We maken ons tegenwoordig overal druk over en gaan dan onze zin doordrammen.

Misschien wordt het tijd om weer te gaan genieten. Genieten van de kinderen die de hele dag BUITEN zijn in plaats van achter hun tv, tablet, spelcomputer of wat dan ook en gezellig vuurwerk afsteken met vrienden. Tieners en volwassenen die vuurtjes maken, gezelligheid kennen en op het nieuwe jaar drinken. Is het dan niet vervelend voor al die huisdieren?!?! Ja, natuurlijk is het vervelend voor al die huisdieren. Maar daar gaat een vuurwerkverbod echt niets aan veranderen.

Dit artikel is geschreven door: Peter (cloudstrifenl)

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!Speciaal geselecteerd voor jou!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?