Peter's HQ: Muziek is echt de sleutel tot je ziel - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 2 februari 2018

Peter's HQ: Muziek is echt de sleutel tot je ziel

Heb je dat ook wel eens? Dat gevoel wanneer je door je iTunes bibliotheek aan het scrollen bent en je ineens een album ziet en denkt, man, dat is lang geleden. Nou, dat gevoel had ik afgelopen zondag! En ineens is daar dan een nieuwe Peter's HQ! Let's dive right in, shall we?


Wil je je weer jong voelen?

Muziek kan veel doen voor de hersenen. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat het luisteren naar muziek stress en pijn kan verminderen, bloeddruk kan verlagen en het zorgt voor een beter slaappatroon, een beter humeur, betere mentaliteit en een beter geheugen! Het houdt je hersenen fit en vitaal. Muziek luisteren wordt ook wel een “brain workout” genoemd.

De connectie van muziek en je hersenen volgens het John Hopkins Instituut

Deze informatie heb ik vrij vertaald vanaf een John Hopkins pagina.“Experts is het nog niet helemaal duidelijk hoe onze hersenen muziek kunnen horen en afspelen. Een stereo systeem stuurt vibraties door de lucht en deze komen op de een of andere manier in ons oor kanaal. Deze vibraties kietelen de trommelvliezen en worden overgebracht in een elektrisch signaal dat door de gehoorzenuw naar de hersenstam gaat, waar het weer wordt omgezet in iets dat wij waarnemen als muziek.

John Hopkins onderzoekers hebben veel jazz muzikanten en rappers muziek laten improviseren terwijl ze in een fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging) machine lagen om te zien welk deel van de hersenen oplicht bij het spelen van muziek.

“Muziek is structureel, wiskundig en architecturaal. Het is gebaseerd op relaties tussen de ene noot en de volgende. Je bent je er misschien niet van bewust maar je hersenen moeten veel computerwerk doen om het te begrijpen,” alsdus een otolaryngoloog.”

Muziek doet iets met je

Muziek doet dus iets met je. Op zich is dat natuurlijk ook niet zo vreemd. Wanneer je een film kijkt als “The Lord of the Rings” en haalt daar alle muziek weg dan haal je het gevoel uit een film. Zet maar eens een liedje op en haal de muziek daar eens onder weg, dan is het ineens een stuk gesproken tekst en dat is veelal saai.


drjockers.com/


Maar buiten dit om herken ik het zelf ook. Muziek houdt bepaalde emotie, bepaalde waarde vast en daar kom je niet meer vanaf. Om een voorbeeld te geven, ik was groot fan van het album Chariot van Gavin DeGraw. Elke keer als ik dat album opzet doet me dat denken aan het einde van de lente/begin van de zomer. Die associatie heb ik omdat ik het album veel luisterde in die tijd! Wanneer ik dan een nummer hoor van dat album dan voel ik me toch een stukje opgewekter.

Meer dan associatie – Alive inside

Muziek zorgt voor een bepaalde associatie in de hersenen. Veel interessanter wordt het pas wanneer je tot de conclusie komt dat je brein muziek veel beter vast weet te leggen en echt voor een verbinding met herinneringen kan zorgen.

Op Netflix staat een mooie documentaire hierover genaamd Alive Inside. In deze documentaire gaan ze kijken wat muziek doet met mensen die lijden aan Alzheimer. Wat je ziet zal je wellicht verbazen zoals het mij verbaasde. Mensen die de hele dag in een kamer zitten, elke dag opnieuw vragen waar ze zijn, wie de personen zijn die hun helpen, zich familie niet kunnen herinneren. Wanneer ze een headset opkrijgen met muziek uit hun jeugd gaan de ogen letterlijk weer leven! Deuren naar afgesloten herinneringen lijken open te springen en ze vertellen in detail over vroeger, over een geliefde, familie of kinderen. Mensen die geen woord meer zeiden praten weer. Mooi op de kracht van muziek te zien! Bekijk de trailer hieronder.


Dit artikel is geschreven door: Peter (cloudstrifenl)

Ook een verhaal met betrekking tot het artikel? Wil je je eigen verhaal delen? Zet het in de comments!

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!Speciaal geselecteerd voor jou!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?