Peter's HQ: 21 maart stemmen over de sleepwet - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 9 maart 2018

Peter's HQ: 21 maart stemmen over de sleepwet

Deze week een klein beetje politiek in Peter's HQ. We gaan het hebben over de sleepwet!Nog anderhalve week en dan gaan we weer massaal naar de stembus. Politiek is het landschap nogal verdeeld en het kan dus zijn dat je een moeilijke keuze te maken hebt. Ga je stemmen op de partij waar je landelijk  ook op hebt gestemd of ga je stemmen op een lokale partij? Of ga je op een andere partij stemmen dan dat je hebt gestemd met de landelijke verkiezingen? Daar kan ik je geen advies over geven. Maar we hebben nog een stempas ontvangen. Het raadgevend referendum over de wet inlichtingendienst, ook wel de sleepwet genoemd. Maar wat is dit voor wet? Wat doet die wet? En waarom gaan we daar eigenlijk voor stemmen? Ik praat je bij in deze blog want politiek Den Haag lijkt het vergeten te zijn.

Image result for sleepwet

 Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten - wat is het precies?

De wet op de inlichten- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet genoemd, is een uitbreiding van de middelen die de AIVD en MIVD mogen inzetten. De wet wordt sleepwet genoemd omdat een van de onderdelen van de wet als volgt omschreven wordt:

  • Er mag een zogenaamd "sleepnet" worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van NIET verdachte burgers. Zo mag een hele wijk worden afgeluisterd als er maar een verdacht persoon woont.
  • Er mag een DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.
De wet is al best uitgebreid maar deze punten zijn voor tegenstanders de speerpunten om campagne mee te voeren. Het nadeel? De politiek voert helemaal geen campagne.

Privacy vs veiligheid

Oke we weten dat nu wel hoe de wet eruit ziet en wat de speerpunten zijn van de wet maar waarom moet deze wet er nu eigenlijk komen? Ik laat het onze minister-president even uitleggen.


Wat horen we de minister president nu eigenlijk zeggen? Deze wet is gemaakt voor onze veiligheid. Het geeft de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden om voor onze veiligheid te zorgen. Er werken alleen maar goede en deugende mensen bij deze instanties dus deze wet is gewoon goed.

Zondag met Lubach

Ook Zondag met Lubach heeft ook nog een video in elkaar gezet en maakt nog een keer duidelijk waar het over gaat.


Sleepwet

In een eerder artikel die ik schreef over dit onderwerp verwoordde ik het als volgt:

"Ik heb het nu natuurlijk over de Sleepwet. We hebben in Nederland wetten in plaats die ervoor zorgen dat mensen in de gaten gehouden mogen worden door middel van telefoongesprekken afluisteren, inbreken in de computer en meer van dat soort dingen. Hier is natuurlijk niets op tegen, wanneer je kwaad in zin hebt dan vind ik het wel prettig dat de juiste instanties je in de gaten kunnen houden.
De sleepwet gaat echter net even wat verder. Voor de uitgebreide versie verwijs ik graag naar www.sleepwet.nl maar in het kort komt het op het volgende neer.

Zo mag de overheid een zogeheten sleepnet inzetten om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Dus ook van jou, u en mij! Wanneer er in de wijk een verdacht persoon woont dan mogen ze de hele wijk afluisteren. Daar blijft het echter niet bij. Het is ook mogelijk dat ze, de overheid, mogen inbreken (hacken) in alle elektronische apparaten die je hebt. Telefoon, computer, laptop, tablet of smart-tv om even een paar voorbeelden te geven. Ook mag er een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. Je voelt hem al aankomen, ook jouw DNA kan hierin terecht komen zonder dat hier enige aanleiding voor is!

Nu schrik ik hier persoonlijk al heel erg van maar het kan nog erger. Deze gegevens mogen zonder pardon gedeeld worden met buitenlandse inlichtingsdiensten ZONDER deze data eerste geanalyseerd te hebben!

Persoonlijk ben ik van mening dat we dit NIET moeten willen omdat dit een grove schending is van de privacy! En dan kun je wel zeggen, ik heb niets te verbergen maar je wilt ook niet dat iemand zonder toestemming je fotos zit te bekijken!"

Volledige artikel (toen het referendum nog niet zeker was) lees je hier: www.peterblogt.nl.


Zie voor extra informatie ook de uitleg van Karin Spaink voor stichting De Kabel.


Wat ga ik stemmen

Ik probeer met dit artikel niet te zeggen of je voor of tegen moet stemmen. Ik probeer wel duidelijk te maken waar we met zijn allen op gaan stemmen. In een artikel die ik eerder heb geschreven op mijn eigen blog heb ik het ook al eens uit elkaar gezet.

Ik vind het referendum een prachtig instrument, het ongeïnformeerd een keuze moeten maken ligt niet aan het instrument. Het ongeïnformeerd een keuze maken over deze wet ligt aan de overheid. Er is geen enkele partij die precies zegt waar de wet om draait en die vervolgens aangeeft of het wel of niet een goede wet is. En dat niet alleen, ook is er geen enkele partij die uitlegt waarom het dan goed of niet goed is!

Ik ga op 21 maart stemmen op een politieke partij die aansluit bij mijn politieke voorkeur. Daarnaast zal ik gaan stemmen voor het referendum en ik neig ernaar om TEGEN te stemmen. Veiligheid is belangrijk absoluut. Maar tot hoever gaan we? De sleepnet en het feit dat ongecontroleerde informatie zomaar gedeeld kan en mag worden met buitenlandse inlichtingendiensten gaat mij net een stap te ver. Daarbij lees ik te vaak in de kranten bij welke aanslag dan ook "was in het zicht van veiligheidsdiensten" of "is een bekende van de politie".

Ik stem nee, maar ook een ja stem is wat mij betreft prima. Belangrijkste is, ga stemmen. Maak gebruik van het democratische recht die we hebben. 21 maart, gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ik ga het in ieder geval wel doen.

Image result for sleepwet anti

Dit artikel is geschreven door: Peter / cloudstrifenl

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagram en Twitter!

Speciaal geselecteerd voor jou!

➼➼➼ Peter's HQ: Het Nieuwe Verzet 2.0
➼➼➼ Het Nieuwe Verzet
➼➼➼ Peter's HQ: The Good, the Bad and the Ugly

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?