Peter's HQ: Filmrollen op basis van huidskleur, kan dit wel? - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 11 mei 2018

Peter's HQ: Filmrollen op basis van huidskleur, kan dit wel?

Deze week in Peter's HQ verlaat ik het podium van de film nog niet helemaal. Na drie weken 
lang geschreven te hebben over de Marvel Cinematic Universe leek het mij leuk om weer een een ander onderwerp aan te snijden. Nu kwam ik een verhitte discussie tegen op internet waar het gaat over het casten van acteurs voor bepaalde rollen en dan met name op huidskleur. Boeiende discussie waar ik uiteraard een mening over heb. Daarom deze week: Filmrollen op basis van huidskleur, kan dit wel?


Geralt of Rivia

De discussie werd aangeslingerd door een post van IGN waarin ze een paar van hun favoriete opties noemen om Geralt of Rivia uit de boeken en game serie The Witcher te spelen in een eventuele verfilming. Geralt of Rivia is een blanke (of moet ik zeggen witte) man in een tijd die gebaseerd is op Slavische folklore, oftewel een tijd dat in Europa overwegend blanke mensen woonden en hier is de volledige verhaallijn op gebaseerd. De nickname van Geralt is niet voor niets "de Witte Wolf". Niet alleen om zijn huidskleur maar ook door de mutaties die hij heeft ondergaan op het moment van transitie naar Witcher waarin zijn haar wit werd en zijn huid nog lichter.

Afbeeldingsresultaat
Geralt of Rivia

Afijn, even de acteurs van IGN op een rijtje.

 • Idris Elba (zwarte man)
 • Mads Mikkelsen (blanke man)
 • Viggo Mortensen (blanke man)
 • Nikolaj Coster-Waldau (blanke man)
 • Travis Fimmel (blanke man)
 • Luke Evans (blanke man)
 • Colin Farrell (blanke man)
 • Mahershala Ali (zwarte man)
 • Edgar Ramirez (blanke man)
 • Eric Bana (blanke man)
 • Alexander Ludwig (blanke man)
 • Anson Mount (blanke man)
 • Richard Armitage (blanke man)
 • Karl Urban (blanke man)
 • Alexander Dreymond (blanke man)

De discussie

Al deze acteurs zijn fantastisch in hun eigen recht. Idris Elba is een geweldige acteur in onder andere Luther, Nikolaj Coster Waldau is fantastisch in Game of Thrones en zo is Alexander Ludwig geweldig in Vikings. De discussie ging ook niet over kwaliteiten van deze acteurs, de discussie ging over het feit dat ze Idris Elba en Mahershala Ali in het lijstje hebben staan als zwarte acteurs voor een rol die in de verhalen blank is.


Afbeeldingsresultaat voor idris elba Afbeeldingsresultaat voor nikolaj coster waldau Afbeeldingsresultaat voor alexander ludwig
Idris Elba, Nikolaj Coster Waldau en Alexander Ludwig

Normaal gesproken zou ik zeggen, selecteer de acteur die het beste is tijdens de auditie, ongeachte huidskleur. Aan de andere kant, het zou wel erg raar zijn als ze voor Black Panther ineens de hoofdrol hadden toegekend aan Mads Mikkelsen. Of de rol van Nelson Mandela (vertolkt door Idris Elba) hadden toegekend aan Alexander Ludwig.

Lastige keuze, toch?

Dat zorgt toch best voor een lastige keuze. Maar aan de andere kant zou het ook vreemd zijn om ineens een zwarte acteur te plaatsen in een verhaal die zijn oorsprong haalt uit de mythologie waarin we nog niet zo divers bevolkt waren als dit tegenwoordig het geval is. Persoonlijk zou ik daar vrij eenvoudig in staan, cast een blanke acteur voor de rol van Geralt waar je ook simpel een zwarte acteur cast voor de rol van T'Challa.

Afbeeldingsresultaat voor t'challa
Chadwick Boseman als T'Challa in Black Panther

Ben je het met me eens? Of juist helemaal oneens? Daar zijn de comments voor.

Tot volgende week!

Dit artikel is geschreven door: Peter / cloudstrifenl

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagramPinterest en Twitter!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?