Peter's HQ: Console Wars, zinvol of zinloos? - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

vrijdag 13 juli 2018

Peter's HQ: Console Wars, zinvol of zinloos?

Een nieuwe week en daarmee ben ik als DutchPlayStationGamer alweer toe aan een nieuwe blog! Deze week wil ik eens kijken naar de console wars, is dit nu goed of slecht? En waarom? Wie doen er allemaal mee? Wat maakt nu eigenlijk een goede console? Wat is nu eigenlijk mijn favoriete platform en waarom? Deze vragen ga ik beantwoorden in Peter's HQ van deze week!

Wat is die "console war" nu eigenlijk?

De console war is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Je hebt aan de PlayStation mensen, de Xbox mensen en de Nintendo mensen. Sommigen staan hier volledig neutraal in en bezitten zelfs meerdere consoles/handhelds. Anderen zijn hierin wat specifieker om verschillende redenen. Maar zoals altijd krijg je kampen en die kampen gooien over en weer met modder om aan te tonen wie nu eigenlijk de beste console heeft.

Maar wie heeft nu eigenlijk de beste console? Heel simpel, Microsoft. Wanneer je kijkt naar de specificaties van de consoles wint Microsoft met hun Xbox One X.

Afbeeldingsresultaat voor xbox vs playstation

Om even een aantal voorbeelden te geven:

Xbox One X
PlayStation 4 Pro
CPU: 8 x86 cores op 2.3 GHz
CPU: 8 cores AMD “Jaguar” op 2.1 GHz
RAM: 12GB DDR5
RAM: 8GB DDR5
GPU: Integrated AMD graphics met 6 teraflops
GPU: Integrated AMD Polaris graphics met 4.2 teraflops
Optical Drive: 4k/HDR Blu-Ray
Optical Drive: Blu-Ray/DVD

Zoals je ziet heeft Microsoft simpelweg de beste console die op de markt is... qua specificaties.

Ik heb hier expres Nintendo niet meegenomen omdat de Nintendo Switch gewoon niet op kan tegen deze console wanneer het komt op specificaties. Om een beeld te scheppen heeft de Nintendo Switch een CPU met 4 cores op 2GHz en een GPU met 1 teraflop. Dat geeft wel aan dat Nintendo deze strijd niet heeft gewonnen.

Wat maakt nu eigenlijk een goede console?

Hier kan ik wel zeggen dat de verkopen voor zich spreken maar dat zou te eenvoudig zijn. Uiteindelijk draait het om de content die beschikbaar is voor de console. Zonder goede games kom je nergens. Een jaarlijkse Call of Duty, Fifa of Assassin's Creed is leuk maar voor de console wars zijn deze games een stuk minder interessant omdat ze multi-platform zijn. Het wordt pas interessant wanneer de console-exclusives in beeld komen.

Playstation 4
Xbox One
Nintendo Switch
God of War
Gears of War
Zelda
Last of Us
Forza
Bayonetta
Uncharted
Quantum Break
Pokémon
Bloodborne
Ori and the Blind Forest
Octopath Traveler
Killzone
Halo
Mario
Dit is natuurlijk een kleine greep uit de exclusives die de consoles te bieden hebben maar dit is volgens mij de enige reden om een console te kiezen. Dus een goede console heeft goed games.

Gerelateerde afbeelding

Good or bad?

Dat is eigenlijk de hamvraag, is het nu goed of slecht dat er een console war is. Wat mij betreft is is het goed. Het zorgt ervoor dat de developers constant hun best blijven doen omdat er daadwerkelijk iets te kiezen valt. Het nadeel dat het met zich meebrengt is dat iedereen de discussie onder andere voorwaarden voert. De ene zegt dat de specificaties het belangrijkste zijn en anderen noemen nu juist weer de content. En wanneer je de specs aanhaalt zegt het andere kamp vaak dat je geen content hebt en wanneer je content aanhaalt heb je weer slechte (lees mindere) specs. Stiekem heb ik mezelf er ook wel eens op betrapt om mee te doen in deze discussie terwijl ik meestal probeer om zo neutraal mogelijk te blijven ondanks dat ik mijn voorkeur wel noem. Het lukt niet altijd.

Afbeeldingsresultaat voor console war

Wat is mijn favoriet en waarom?

Het moge duidelijk zijn dat wanneer mijn nickname op Instagram "DutchPlayStationGamer" is dat mijn voorkeur uitgaat naar de console van Sony. Dit heeft meerdere redenen maar ik kan niet zeggen dat ik simpelweg altijd trouw ben geweest aan Sony. Wel heb ik alle consoles van Sony in huis (gehad). Begonnen met de PlayStation en daarna ook de PlayStation 2, PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

In de tussentijd heb ik mijn eerste PlayStation 3 weg gedaan om vervolgens een Xbox 360 te kopen. Die heb ik jaren gehad maar toch heb ik uiteindelijk weer terug gegrepen naar PlayStation. Niet om de naam maar wel om de games. Wanneer ik naar de exclusives kijk dan speel ik liever God of War, The Last of Us, Uncharted en Bloodborne dan Halo, Gears of War of Quantum Break.

Dit betekent echter niet dat ik Gears of War niet zou willen spelen maar dat ik het niet speel door gebrek aan console.

Ook moet ik zeggen dat de content van PlayStation Plus voor mij persoonlijk een stuk interessanter is dan de content van Games with Gold. En niet te vergeten, veel vrienden van me hebben ook een PlayStation 4.

Naast de PlayStation 4 Pro heb ik tegenwoordig ook een Nintendo Switch en een New 2DS XL. Ik kon het niet laten om mijn nostalgische waarde voor Pokémon de baas te blijven en speel sinds Pokémon Gold en Silver eindelijk weer een Pokémon avontuur.

Afbeeldingsresultaat voor playstation 4 love
Deviant Art: I Love Video Games by cocodie

Desondanks blijft PlayStation veruit mijn favoriet en dat zal dan toch ook echt mijn console of choice blijven.

En nu jullie!

Ik heb hier nu mijn mening wel een beetje op kunnen schrijven maar ik ben vooral benieuwd wat jullie vinden. Zijn jullie het met me eens? Zijn jullie het helemaal niet met me eens? Kunnen we elkaar de hand reiken en zijn we het gedeeltelijk eens? Ik ben zeer benieuwd. Gebruik de comments of de groep Fifty Shades of Gaming op Facebook en discussieer mee!

Tot volgende week!

Dit artikel is geschreven door: Peter / cloudstrifenl / dutchplaystationgamer

Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagramPinterest en Twitter!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?