Assassin's Creed Odyssey - Een prachtig avontuur - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

dinsdag 30 oktober 2018

Assassin's Creed Odyssey - Een prachtig avontuur

FOR SPARTAAAAA!!!!!! Zo begint min of meer je reis met Assassin's Creed Odyssey. Het nieuwste deel in de inmiddels langlopende reeks komt weer een jaar na zijn voorganger Origins. Ondanks mijn skeptische insteek omdat het erg veel lijkt op Origins ben ik me ook wel bewust dat alle AC games erg veel op elkaar lijken maar vaak toch genoeg verschillen om weer een top avontuur te zijn. Wat mij betreft is Ubisoft daarin weer geslaagd!


Wel/geen review

In eerste instantie was ik niet van plan om een review te schrijven van een game die al twee weken uit is. Iedereen die hem wil spelen heeft hem al gespeeld en iedereen die hem nog gaat spelen weet ook al dat hij hem gaat spelen. Een extra review zou dus weinig toevoegen. Dat gezegd hebbende schrijf ik hem toch. Niet omdat ik denk dat iemand deze review nodig heeft om overtuigd te zijn maar wel omdat ik na 77 uur spelen eindelijk de platinum trophy heb verdiend en ik alle facetten van de game grondig heb gespeeld. Daarom zal ik proberen om het vooral mijn ervaring met de game te maken en minder een standaard review. Enjoy!

De keuze is reuze

Assassin's Creed staat bekend om het statische verhaal en de gestructureerde manier van story telling. Het dialoog is opeenvolgend en jij als speler hebt daar geen invloed op. Deze keer pakt Ubisoft dit heel anders aan. Wanneer je de intro hebt doorlopen krijg je namelijk direct meerdere keuzes. Ga je spelen als Alexios of als Kassandra? Een toch wel cruciale keuze want je kunt niet halverwege wisselen zoals dit kon in Assassin's Creed Syndicate.Ook kun je kiezen HOE je het spel wilt spelen. Zo kun je kiezen of je Guided Mode wilt of Exploratoin Mode. In Guided Mode krijg je telkens netjes te zien waar je volgende objective zich bevind, met Exploration Mode ligt dit even iets anders en daar komt dan ook een van de krachten van Assassin's Creed Odyssey boven.

In Exploration Mode wordt er namelijk niets voorgekauwd. Tenminste, niet zomaar. De gesprekken in deze game zijn namelijk erg belangrijk om informatie vrij te spelen. Wanneer je een gesprek voert krijg je witte opties en gele opties. De gele optie brengt je direct verder met het verhaal, de witte opties leveren extra informatie op. Wanneer je die extra informatie opvraagt krijg je een duidelijker beeld van waar je volgende objective zich bevind en wellicht krijg je zelfs wel weer een marker. Ubisoft geeft aan dat Exploration Mode eigenlijk de manier is om deze game te spelen en ik kan niet anders dan dit aanbevelen. Voor mij werd de game hierdoor een stuk interessanter en wordt je gedwongen om onderzoek te doen.

Groot, groter, grootst

Ik mocht mijn eerste minuten spelen als de legendarische koning Leonidas en direct mijn eerste veldslag leveren. Direct ondergedompeld in de strijd en de mechanics die je de gehele game gaat gebruiken. Daarna werd het stil en kon ik mijn avontuur beginnen. Dit avontuur ben ik aangegaan als Alexios en zoals hierboven al een beetje verklapt ben ik gaan spelen in Exploration Mode. Vanaf dat moment breekt de game echt open en ga je op verkenningstocht op het eiland Kephallonia. Het eiland was al groot maar wanneer je uitzoomt valt het pas op hoe immens groot de wereld is die je kunt gaan ontdekken. In eerste instantie schrok me dit een beetje af gezien ik op een gegeven moment de map van Origins wel gezien had. Zou dat met Odyssey ook weer zo zijn? Nou, een beetje wel. Uiteindelijk heb ik de game 77 uur gespeeld en toen had ik de platinum trophy binnen en dus min of meer alles gezien wat er te zien viel. De wereld had ik toen ook wel gezien maar ik had toch niet het gevoel dat ik er per direct uit moest. Misschien hielp het dat ik niet alle vraagtekens op moest lossen. Kortom, voor mij was de wereld een verademing en een vooruitgang op zijn voorganger.Desondanks zoek ik de verschillen niet zozeer op het land maar op het water! Black Flag is een van mijn favoriete AC games omdat de gameplay afgewisseld wordt tussen land en water. Met de terugkeer van schepen in plaats van bootjes (die je hebt, ik weet het) kun je eindelijk weer een crew horen zingen, grote schepen aanvallen en je een echte piraat wanen! Echter wel een piraat in vroegere tijden dus pijl en boog en speren zijn de enige wapens die je tot je beschikking hebt maar de zeegevechten en het boarden van schepen is helemaal terug. De gameplay is natuurlijk flink op de schop gegaan met Origins dus de naval battles vielen mij in dat opzicht iets tegen ten opzichte van Black Flag. Ook het feit dat je eigenlijk enkel hout krijgt van deze schepen en je crew er niet mee uitbreidt en er verder geen resources te krijgen zijn op deze manier haalt het het nut er wel een beetje uit.


Verhaaltjes voor het slapen gaan

Om maar direct met de deur in huis te vallen, het verhaal van Odyssey is, ondanks de verbeteringen in het vertellen van het verhaal, voor mij een tegenvaller. Een cliche verhaal waarbij je na het uitspelen zoiets hebt van, echt, dat was het? Ik heb de andere eindes opgezocht op Youtube en ik had wel het "goede" eind dus eind goed al goed. Wellicht had ik andere keuzes kunnen maken om het iets anders uit te laten pakken gedurende het spelen maar ik vond sommige side-quests een stuk interessanter om te spelen. Mijn einde had een verhaaltje voor het slapen gaan kunnen zijn.

Het verhaal achter de speer was leuk gedaan en eigenlijk krijg je het mooiste en indrukwekkendste stuk verhaal wanneer je op zoek gaat naar het mysterieuze Atlantis. Ik zal verder geen spoilers plaatsen maar deze quest is zeer zeker de moeite waard!


Veld(ver)slagen

Een van de grote selling points van Assassin's Creed Odyssey zouden de veldslagen zijn. Athene tegen Sparta! En jij als speler hebt daar invloed op omdat je als huurling zelf kunt kiezen welke kant je gaat steunen. Hier heeft Ubisoft zichzelf dan ook mee verslagen en dan niet op een positieve manier. Alvorens je een veldslag kunt uitvoeren moet je ervoor zorgen dat de grote leider uit zijn schuilplaats komt. Dit doe je door bijvoorbeeld grondstoffen en wapens te verbranden of om de schatkist leeg te roven in verschillende kampen. Hier komt herhaling een beetje om de hoek zetten en ondanks dat het leuk is om te doen voelt het na 40 uur spelen wel een beetje als een onnodige opgave.

Maar wanneer je dan de leider uit zijn schuilplaats hebt weten te lokken kun je dus kiezen om een veldslag te spelen. Ook hier heb je weer de keuze, vecht je voor Athene of Sparta, ga je verdedigen op aanvallen. Verdedigen is moeilijker maar levert betere uitrustig op, aanvallen is makkelijker maar hiermee verdien je weer minder goede uitrusting. Wanneer je een keuze hebt kunnen maken kun je beginnen aan een button-bash feestje waarbij je, wanneer je de nodige skills hebt vrijgespeeld, het een makkie is om ze te winnen, ongeacht je keuze. Dit is echter niet het grote nadeel van de veldslagen, dat is het nut om een veldslag daadwerkelijk te spelen. Soms is het om het verhaal verder te helpen maar wanneer je het enkel doet voor nieuwe uitrusting zou ik aanraden om het links te laten liggen. Ik heb geen enkele keer een wapen gekocht of bij een veldslag vrijgespeeld en dit kwam vooral door het feit dat mijn wapens en kleding beter was dan hetgeen ik kon verdienen.

Leuke extra's!

Nu klinkt het een beetje alsof er weinig positiefs te melden is over deze game maar niets in minder waar. Want ondanks dat het verhaal tegenvalt en een van de grote onderdelen in de game, de veldslagen, tegenvallen is er genoeg te beleven om je voor lange tijd bezig te houden. Zoals ik al zei, ik heb na 77 uur en 5 minuten mijn platinum trophy binnen geharkt en ik had nog niet alle vraagtekens verwijderd op de kaart en dus ook nog niet alles side-quests gedaan.

Een echte Assassin's Creed, maar dan zonder Assassins

Een veel gehoord commentaar is dat deze AC geen echte assassin's bevat. Dit kan ik niet tegenspreken want dit speelt zich af voor de komst van de Assassin's. De Templars zijn niet aanwezig en jij bent simpelweg iemand die een moeilijke start heeft gehad en nu door het leven gaat als een huurling. Toch kent de game alle kenmerken van een Assassin's Creed game. Het klopt, de Templars zijn er niet maar je hebt nu wel de Cult of Kosmos, een soort voorloper op de Templars. Wel heb je de klassieke AC gameplay elementen zoals Eagle Eye, klimmen en klauteren, parcour, Eagle Dive en het heden en verleden in combinatie met de Animus. Ook zijn de bekende figuren uit die tijd terug te vinden in de game. Sokrates en Hippokrates zijn slechts voorbeelden.


The Verdict

Goed, ik geef het toe, mijn doel om het geen klassieke review te maken is een klein beetje mislukt. Of misschien ook niet? Dat laat ik dan maar aan jullie om te beoordelen. Wel sluit ik deze review dan maar af zoals ik al mijn reviews af zou sluiten.

Met AC Origins heeft Ubisoft de Assassin's Creed games opnieuw uitgevonden en ik vond dat geen slechte zet, eerlijk gezegd was het een stap in de goede richting om de Assasin's moeheid er een beetje uit te halen. Met Odyssey zetten ze gewoon nog een paar stappen in de goede richting en ik kan niet wachten om over twee jaar een nieuw Assassin's avontuur te spelen. Als de geruchten kloppen zouden we nog wel een naar Japan kunen vertrekken in 2020, maar totdat dit wordt bevestigd blijven het niet meer dan dat, geruchten.

#FSOM eindcijfer: 8.8

Help me help you

Vond je dit artikel nu leuk om te lezen en ben je van plan de game te kopen? Gebruik dan onze link om te bestellen en hij wordt gewoon bij je thuis bezorgd! De Omega versie is de standaard game met een leuk artboekje, de Gold Edition kent de game plus season pass met toekomstige uitbreidingen en de remaster van Assassin's Creed III! Als laatste is er dan nog de Medus Edition heeft een exclusief beeldje! Check it out!

Assassin's Creed Odyssey - Omega Edition
Assassin's Creed Odyssey - Gold Editon
Assassin's Creed Odyssey - Medusa Edition

Join us!

Vergeet ondertussen ook niet om lid te worden van de verschillende kanalen die Fifty Shades of Men rijk is! Fifty Shades of Gaming bijvoorbeeld of DutchPlayStationGamer.

Vergeet ook niet om mij te volgen op Instagram op CloudStrifeNL/DutchPlayStationGamer!
Check back every saturday!

Dit artikel is geschreven door: DutchPlaystationGamer
Vergeet niet om Fifty Shades of Men te volgen op FacebookInstagramPinterest en Twitter!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?