Italiaans stoofpotje met bockbier en een eigenzinnige twist - Fifty Shades of Men

Breaking

Home Top Ad

Hier adverteren?

Post Top Ad

Hier adverteren?

maandag 12 november 2018

Italiaans stoofpotje met bockbier en een eigenzinnige twist

Italiaans Stoofpotje met Bockbier - Het debuut van The Food & Beer Lady die regelmatig te vinden is in de keuken, met een biertje in haar hand; is eindelijk een feit! Creatief in het wijzigen van bestaande recepten en knutselt ook graag zelfbedachte gerechten in elkaar. Door een tikkeltje eigenwijs te zijn en uiteraard een fijnproever, proost zei zichzelf gelukkig dat ze al een aantal jaar de leeftijdsgrens bereikt heeft om biertjes te mogen drinken. Daarom zal The Food & Beer Lady diverse gastblogs gaan maken, met daarin recepten waar we bij Fifty Shades of Men wel raad mee weten! Let the cooking begin!

Italiaans stoofpotje met een Brand Dubbelbockbiertje!

Goed! De kick off! Ik neem je mee op reis naar waar mijn twee favorieten samen komen; koken en biertjes. Want wat is er nou mooier om op een vrije dag, in de herfst, met een bockbiertje op het aanrecht lekker te gaan koken en daarna je Crockpot (Slowcooker) voor 12 uur aan zetten! Niks. Er is gewoon niets mooiers als je het mij vraagt! Tijdens het koken op deze bewuste herfstdag, luister ik naar het concert van John Mayer en ik zit helemaal in mijn element. 

Ik maak het recept: Italiaans stoofpotje met pancetta, voor 4 personen. Dit gerecht komt uit de database van “Blik op Koken – 40 originele slow-cooking recepten.” Maar dit hou ik enkel aan als basis. Door juist af te wijken van het recept ben je creatief bezig met eten. Is er geen pancetta, kies je ontbijtspek. Riblappen niet aanwezig? Dan wordt het bijvoorbeeld een sukadelapje of mager runderlapje. Wees niet bescheiden in jouw creativiteit, toon lef door wat anders aan het gerecht toe te voegen, dat is juist het mooie dat je het naar jouw eigen smaak kan maken! En dat is waar het bij koken om draait!

Je kunt dit gerecht dus op het fornuis klaar maken of in mijn geval gedeeltelijk fornuis en de rest in de slowcooker. Ik gebruik de Crockpot 4.7 L – maat M en zet hem op de laagste stand. (Meer over de crockpot check je hier --> Crockpot <--)

Ingrediënten voor 4 personen
 • 1 kg riblappen
 • 200 gr pancetta (ik heb ontbijtspek gebruikt)
 • 4 sjalotjes
 • 4 teentjes knoflook
 • 50 gr roomboter ongezouten
 • 2 el bloem
 • 1 flesje dubbelbier, ik koos voor Brand Dubbelbock.
 • 1 liter runderbouillon (ik heb 1 blokje runderbouillon gepakt en een 0.5 l water)
 • 100 gr tomatenpuree
 • 5 takjes basilicum (ik heb blaadjes geplukt van ongeveer 2.5 takje)
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 el bruine suiker
 • 5 takjes verse oregano (ik heb droge oregano gebruikt)
 • 500 cherrytomaatjes (ik heb ongeveer 250 gr gebruikt)
 • 200 gr Parmezaanse kaas (ook naar eigen smaak toevoegen
 • Grof gemalen zeezout & peper idem

Je ziet het, ook ik ben afgeweken van het recept door te spelen met de ingrediënten. Sowieso ben ik altijd zuinig met het toevoegen van water omdat er in meerdere ingrediënten ook vocht zit. Je kunt tussendoor altijd nog wat water (of bier…) toevoegen als het te dik is.

Ik kies bewust voor Brand Dubbelbock omdat ik dit verreweg het lekkerste bockbiertje vind. Een krachtig bockbiertje met een robuuste smaak, maar wel met een warm karakter en de karameltonen maken hem af. “De eerste slok, Brand Dubbelbock” dat effect heeft het nog steeds op me. Ik vind het een passend biertje om hiermee te gaan koken, en eentje voor ernaast, dat hoort natuurlijk.
Het biertje heeft een alcoholpercentage van 7,5%.

Bereiding


Snijd de riblappen en de pancetta (ontbijtspek) in stukjes. Hak de sjalotjes en de knoflook fijn. Smelt de boter in een braadpan, ik adviseer een braadpan met een dikke bodem en bak hierin het vlees bruin. Voeg de pancetta (ontbijtspek), sjalotjes en de knoflook toe en bak deze mee in de pan. Schep de bloem door het vlees en roer goed zodat er geen klontjes bloem te vinden zijn. Schenk het bier en de bouillon in de pan en neem zelf ook een slokje van je bier, dat vooral niet vergeten!
Regelmatig roeren en breng het aan de kook. Vervolgens schep je alles over naar de slowcooker en deze zet je op de laagste stand. Voeg de tomatenpuree toe en wederom roeren. Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en voeg deze samen met de laurierblaadjes, bruine suiker en oregano in de slowcooker. Tussendoor blijven roeren en dan mag hij 12 uur garen. Op het fornuis geldt een kooktijd van 180 min.

Na 12 uur haal je de blaadjes en indien nodig de takjes oregano eruit, voeg de cherry-tomaatjes toe en laat deze 15 min garen. Daarna rasp je de kaas eroverheen, roeren en dan is je stoofpot klaar!
Wellicht overbodig maar tussendoor goed blijven roeren en vooral blijven proeven zodat je het terwijl het aan het garen is, kan aanpassen naar eigen smaak. Dit gerecht is lekker met rijst of pasta, en een biertje on the side ofcourse!
De vraag na het aanpassen van een bepaald recept is natuurlijk; Wat vond ik er zelf van!? Het vlees was lekker zacht en mals, de lauriersmaak proefde ik goed maar was niet overheersend, de smaak van het bier ( Brand Dubbelbock ) was nog aanwezig en de dikte van de stoofpot was naar wens! Een echte aanrader!  

Dit was het voor mijn eerste gastblog op Fifty Shades of Men! Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit recept, en laat het uiteraard weten wanneer je dit recept zelf hebt geprobeerd! Stuur even een foto naar fiftyshadesofmen@outlook.com of tag @fiftyshades_ofmen & @fiftyshades_offood op Instagram! 

Dit artikel is geschreven door: The Food & Beer Lady 
Haar recepten zijn ten alle tijde terug te vinden op Fifty Shades of Men en ze heeft haar eigen prominente plekje op @fiftyshades_offood.

Kijk snel bij ons op Facebook, Like onze pagina en join een de Fifty Shades of Men groepen!
Instagram is bij ons de place to be! Volg @fiftyshades_ofmen & @fiftyshades_offood snel!  

 Contact met Fifty Shades of Men?
Gebruik het contactformulier, benader ons op Instagram/facebook op stuur gewoon een mailtje naar fiftyshadesofmen@outlook.com 
Ben jij of  jou onderneming/product op zoek naar een partner 
om jou Social Media op te zetten of een boost te geven? 
Neem dan contact op met Kim Michaelis Media via kimmichaelis@hotmail.com. 
Fifty Shades of Men en alle Social Media kanalen zijn 
onderdeel van Kim Michaelis Marketing.
Social Media Management, Social Media HOSTING & Micro Marketing.
Foto's zijn eigendom van de maker van dit artikel. gebruik is enkel 
toegestaan met de toestemming van de maker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Post Bottom Ad

Hier adverteren?